Hur fungerar ROT
För mer information om varje avsnitt så klicka på rubriken. Den länkar till rätt avsnitt hos skatteverket.
Villkor
För att du ska kunna använda rotavdraget måste du uppfylla vissa villkor. Du ska till exempel ha blivit fakturerad och/eller ha haft utgiften för arbetet. Du måste bo i bostaden och äga den för att få rotavdrag. Den du anlitar får inte vara närstående till dig. Fler villkor för att få rot- och rutavdrag hittar du genom att trycka på rubriken "Villkor".
Ger arbetet rätt till ROT?
Olika regler gäller för småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. ROT-avdraget motsvarar 30% av arbetskostnaden. Det går dock aldrig att få rotavdrag för att bygga en helt ny bostad.
Vem kan utnyttja ROT?
Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gör, till exempel skattereduktion för grön teknik.
Hur gör jag?
Du behöver lämna korrekta uppgifter till företaget som du anlitar. Uppgifter som ska lämnas är ditt fullständiga personnummer och fastighetens beteckning. Iom att ROT-avdragets tak är 50 000:- år kan du behöva kontrollera att du har ROT-avdrag kvar att utnyttja. Det gör du på skatteverkets hemsida. Om ni är fler som äger fastigheten kan ni fördela ROT-avdraget även för samma faktura.
Vem hanterar ansökan?
Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som har utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig.
Kontakta skatteverket -inloggning med BankID.
Använd skatteverkets e-tjänst "Rot och rut – mina avdrag" för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år. I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.